2014 Yılı İçin Türkiye’nin Beklenti ve Beğenileri
2002 yılı başından bu yana Ipsos tarafından yıllık olarak gerçekleştirilen Beklentiler – Beğeniler Türkiye Araştırması*’nın 2014 raporu yayınlandı. Beklentiler – Beğeniler Türkiye ile toplumsal ruh halimizi belirleyerek, yeni yıl planlarına yardımcı olacak içgörüler aktarılması hedefleniyor. Genel ekonomik beklentiler, kişisel gelir beklentisi, satın alma ve yatırım eğilimleri bir arada bakıldığında talebin gelişimini etkileyen ortamı oluşturuyorlar. Beklentiler – Beğeniler Türkiye raporları da bu ortamı tasvir etmeyi amaçlıyor.
Beklentiler – Beğeniler 2014 sonuçları incelendiğinde önümüzdeki süreçte farklı dinamiklerin bizi beklediği görülüyor. Raporda birçok farklı dinamiğin işleyeceği yılın başlangıcına “Çelişkiler Yılı” deniliyor, yılın sonuna doğru ise çelişen dinamiklerden aşılarak “Yeni Bir İstikrar” a geçilebileceği öngörülüyor. Rapordan çıkan özet sonuçlar ise şu şekilde:
Kişisel Beklenti: Tedrici İyileşme
2009 kişisel beklentilerin dip yaptığı bir yıldı. O yıldan beri kişisel beklentilerde düzenli iyimserlik artışı sürüyor. 2014 yılında da genel kişisel durumda ve kişisel gelirde tedrici bir iyileşme beklentisi var. Toplumun yüzde 43’ü durumunda bir gelişme umudu içinde. Yine de, geriye kalan yüzde 57’nin kendileri için bir iyileşme beklememesi, toplumdaki hakim eğilimin mevcut durumun devamı şeklinde olduğunu gösteriyor.
Ekonomik Beklenti: Düşük Büyüme, Düşük Enflasyon ve İşsizlik Korkusu
Genel ekonomik durumda iyileşme bekleyenler önceki yıla göre 3 puanlık artışla yüzde 46’dan yüzde 49’a çıkıyor. Ancak, gelişme bekleyenlerle, durumun aynı kalacağı veya kötü gideceğini düşünenler eşit ağırlıkta. Öte yandan enflasyon beklentisi azalıyor. Geçen yıl yüzde 52 olan enflasyon artış beklentisi yüzde 47’ye iniyor. Bu beklenti, en azından toplumsal psikolojinin enflasyonla mücadelede 2013’e oranla daha pozitif bir zemin yarattığına işaret ediyor . 2014’e girerken dikkat çekici bir değişim de işsizlikle ilgili. İşsizliğin azalacağını düşünenlerin oranında önemli bir eksilme görülüyor.
Yatırım Eğilimi: TL Kredibilitesinde Azalma
2010 – 11 yıllarında dövize yatırımın nerdeyse 6 katı oranında bir TL yatırım tercihi gözüküyordu. Bu makas 2014 yılında iyice azalmış ve 1.5 katına düşmüş durumda. Yatırım – tasarruf eğilimleri açısından en az talep artışı gösteren enstrüman TL ve mevduat. TL’nin kredibilitesinde çok dikkat edilmesi ve hızla restore edilmesi gereken bir algı yıpranması var. Diğer önemli bir nokta ise arsa yatırımı tercihlerinde konutla kıyaslanamayacak bir artış olması. Gayrimenkul yatırım eğilimi konut aleyhine ve arsa lehine değişiyor. Altın ise oldukça ciddi bir düşüş yaşıyor.
Tüketim Eğilimi: Beklenti 2013 Düzeyinde; Teknolojiyi ve Dünyayı Keşfetmeye Devam
Cep telefonları, bilgisayar ve otomobil talebinde 2013’ü aşacak bir satın alma eğilimi var. Yurtdışı tatil eğilimi son yıllardaki düzenli artışını sürdürüyor. Dünyayı keşfetme trendi devam ediyor. Başlıca tüketim ürünlerinde 2013 seviyesi, yeni yıl için de beklenen tüketim seviyesi oluyor. Bu çerçeveden bakıldığında 2013 büyümeleri 2014 için de referans alınabilir.
*2014 Türkiye Beklentiler – Beğeniler Araştırması: TÜİK 2013 ADNKS verilerine dayanan bir örneklem üzerine kuruldu. TÜİK NUTS2 bölgelerini temsilen 26 il merkezi ve bu illere bağlı yarı kent ve kırsal alanda 18 yaş ve üstü 1100 kişi ile görüşüldü. Veri toplamada bilgisayar destekli telefon anketi (CATI) sistemi kullanıldı. Bu sistem görüşmelerin gerektiğinde tam olarak kaydına da olanak veren ve anket güvenliğini yüzde yüz sağlayan özellikler taşıyor. Anket yapılan bireyler telefon numaralandırma sistemine dayanan tesadüfi seçimle belirlendi. Saha uygulaması 1 – 10 Aralık 2013 tarihleri arasında yapıldı. Araştırmanın genel istatistiki hata payı yüzde 95 güven aralığında çift yönlü olarak yüzde 2.9’dur.
Kaynak: arastirmakutuphanesi.com
İlgili Haberler: