Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Türkiye’nin Medya Tüketim Alışkanlıkları

Türkiye’nin Medya Tüketim Alışkanlıkları

Marketing Türkiye’nin Method Research Company  ile gerçekleştirdiği, “Method Trend” araştırma modeliyle hazırlanan “Medya Tüketim Alışkanlıkları” araştırması medya markalarını gözler önüne seriyor. Method Research Company’nin 2001 yılından beri 33 ilde her 15 günde bir düzenli olarak bin kişiyle görüşülerek tüketici tutumlarını ve davranışlarını izlediği  “Method Trend” “Medya Tüketim Alışkanlıkları” araştırmasıyla Türk medya sektörünün değişen tüketici ihtiyaçlarını, medyanın en beğenilen markalarını, sektöründeki trendleri, yeni doğan iletişim kanallarını ve geleneksel medyanın önemini de verilerle ortaya koyuyor.

Akla ilk gelen gazete “Hürriyet”, Ancak enbeğenilen gazete “Posta”

Araştırmada “Akla Gelme ve Beğeni” oranlarını incelendiğinde; akla gelen ilk gazetenin yüzde 40’lık oranla “Hürriyet” olduğu görülüyor. “Hürriyet’i” sırasıyla yüzde 37 ile “Sabah”, yüzde 31 ile “Posta” ve yüzde 23’le “Milliyet” takip ediyor. Gazetelerin beğeni oranları incelediğinde ise “En Beğenilen Gazete” katagorisinde liderlik koltuğunu yüzde 34’lük oranlarla  Türkiye’nin iki büyük gazetesi “Posta” ve “Hürriyet” tarafından paylaşıldığı görülüyor. Bu iki gazeteyi yüzde 33’lük oranla “Sabah”,  yüzde 20 ile “Milliyet” ve yüzde 14’le “Habertürk” takip ediyor.  “Akla Gelme ve Beğenilen Gazete” oranları karşılaştırmalı olarak incelendiğinde; Türkiye’nin 7’den 70’e ilgiyle takip ettiği Posta gazetesi beğenilen gazeteler araştırmasında ilk sırada yer alıyor. Akla gelen gazetelerde üçüncü sırada olması okuyucuların magazinsel haberlere ilgisinin yüksek olduğuna işaret ediyor. Akla gelen gazetelerde ise, Hürriyet ilk sırada yer alıyor. Araştırmaya göre Hürriyet, birçok okuyucu açısından tarihi ve bilgi birikimi açısından amiral gemi olarak nitelendiriliyor. 1 milyonu aşan tirajıyla en çok satan gazete olan Zaman’ın ilk beşte yer almıyor olması ise araştırmanın dikkat çeken bir diğer noktası.

En beğenilen televizyon kanalı: “Kanal D”

Araştırmada “Sizce akla gelen  ve beğenilen televizyon kanalları hangisidir? ” diye sorulduğunda ise birbirine yakın sonuçlar çıkıyor ortaya. Akla gelen televizyon kanallarında ilk sırayı yüzde 44’lük oranla Türkiye’nin iki büyük kanalı “ATV ve Kanal D” paylaşıyor. Akla gelen televizyon kanallarını sırasıyla yüzde 43’lük oranla “Show TV”, yüzde 39’luk oranla “Star” ve yüzde 13’lük oranla “Fox TV” izliyor. Beğenilen televizyon kanalları incelendiğinde ise; “Kanal D” yüzde 40’lık oranla araştırmanın ilk sırasında yer alarak liderliğini ilan ediyor. Onu yüzde 39’luk oranla “Star TV” izliyor. “ATV” ise yüzde 35’lik bir oranla üçüncü sırada yer alırken, sırasıyla yüzde 34’lük oranla “Show TV” ve yüzde 15’lik beğeni oranıyla “Fox TV” listede kendine yer bulan diğer kanallar oluyor. Türkiye’nin televizyon kanallarının akla gelme ve beğeni sıralamasında gerçekleştirilen araştırmaya göre pastanın hatırı sayılır kısmında önde gelen TV kanallarının bu listede de önde yer aldıkları görülüyor.

Tercihler geleneksel medyadan yana…

İnternet ayıncılığının edyadaki engeleri ökünden değiştirdiğini iliyoruz. ncak raştırma u onuda oldukça ilginç veriler koyuyor ortaya. Zira araştırmada; “İnternetten gazete okuyor musunuz?” diye sorulduğunda atılımcıların üzde 2’si “Evet okuyorum” erken, üzde 78’i “Hayır kumuyorum”  yanıtını eriyor. avaşta lsa internetin kuma lışkanlıklarımızı değiştirdiğini österen araştırma buna karşın konvansiyonel mecraların hâlâ ezici bir üstünlüğe sahip olduğunu gösteriyor.

Düzenli olarak gazete okumada sınıfta kaldık

Gerçekleştirilen araştırma kapsamında; “Düzenli larak gazete kuyor usunuz?” diye sorduğumuzda, Türkiye’nin yüzde 12’si “Evet” derken yüzde 88’i “Hayır” yanıtını eriyor. Araştırma sonuçlarına bakarak düzenli olarak gazete okumada halk olarak “sınıfta kaldık” kaldığımızı söylemek pek de yanlışlmaz. Özellikle genç kitlede düzenlig azete okuma oranı daha da düşüyor. Bunda gençlerin artık medyayı sosyal medya kanalları üzerinden takip etmesinin etkisi de büyük.

Profesyoneller haberi internetten okuyor

İnternetten gazete okuma oranı meslek grubu kırılımlarına göre incelendiğinde; “Profesyonellerin” yüzde 50’sinin internetten gazete okuduğu ortaya çıkıyor. “Kurumsal müşterilerin” daha yüksek bir oranla geleneksel yöntemle gazete okudukları görülürken, “Profesyonellerin” yeni yöntemlere daha çabuk adapte oldukları göze çarpıyor.

Sonuçlar eğitim düzeyi kırılımlarında incelediğimizde ise; eğitim düzeyi arttıkça internetten gazete okuma oranında da gözle görülür bir artış olduğı dikkat çekiyor. Düşük eğitim düzeyine sahip kişilerin internetten gazete okuma oranı yüzde 11’de kalıyor. Buna karşın orta eğitim düzeyindeki kitlede yüzde 26, yüksek eğitim düzeyindekiler ise yüzde 43 olarak karşımıza çıkıyor.

En çok dizi izlediğimizi kim söyledi!

Geleneksel medya müdavimi olan Türkiye’nin, vazgeçilmezi ise “televizyon yayıncılığı.” Televizyon etki alanı ve kişilerdeki yarattığı bağlılık sebebiyle en önemli yayın kanalı olmayı sürdürüyor. Araştırmada “En çok izlediğiniz televizyon programı hangisi?” sorusuna yüzde 62’lik oranla “Haber programları” yanıtını veren katılımcılar çoğunluğu oluşturuyor. “Spor” ve “Müzik” programları yüzde 11’lik oranla eşit seviyelerde çıkarak ikinci sırada yer alıyor. Araştırmayı sırasıyla yüzde 8’le “Kadın programları”, yüzde 7’yle “Belgesel programları” takip ediyor. Ancak ne ilginçtir ki reyting rakamları farklı bir gerçekliği işaret ediyor. Zira reyting listelerinin zirvesinde yer alan diziler ilk beşte yer almıyor. Bu durum Türk toplumdaki “izlediğini beyan etme” noktasındaki çelişkisini ortaya koyuyor.

Erkekler “Haber Programı”, kadınlar “Müzik Programı” izliyor

Method Trend araştırması kapsamında, Türkiye’de cinsiyet kırılımlarına göre en çok izlenen televizyon programlarını incelediğimizde erkeklerin yüzde 74’ünün haber programlarını izlediğini beyan ettiği görülürken, kadınlarda bu oran yüzde 49’a düşüyor. Buna karşılık kadınların yüzde 19’u müzik programlarını tercih ettiğini ifade ediyor. Millet olarak habere meraklı olduğumuzu çıkan sonuçlara göre değerlendirmek pek de yanlış olmaz.

Kaynak: Marketing Türkiye

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top