Türkiye’nin Mobil Alışkanlıkları (İnfografik)
Starcom Mediavest Group Business Intelligence olarak hazırladığımız Global Web Index verileri ile özel olarak hazırlanan bu çalışmada; mobil cihazların artan kullanımı ile hızlanan mobil yolculuğun, satın alma ve finans odaklı davranışlara yansımaları ele alınıyor.
Türkiye İnternete Hangi Cihazlardan Giriyor?
Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının internete girerken kullandıkları cihazlar sorulduğunda ilk sırada %90 oran ile kişisel bilgisayarların geldiği görülüyor. Ardından ise kişisel bilgisayarlara yakın bir kullanım oranına sahip (%82) mobil telefonlar geliyor. İnternete girmede kullanılan mobil telefonların yaklaşık yarısı kadar bir orana sahip olduğu gözüken tabletler (%44) en çok kullanılan ilk üç cihaz arasında yerini almış durumda.
İnternete Girmede En Çok Kullanılan Cihazların Evrimi
Güncel tablo bu şekildeyken, en çok kullanılan bu 3 cihazın yıllara göre evrimine bakıldığında mobil telefon ve tabletin yükselen bir trende sahip olduğu görülüyor. 2013 yılının Q1’inden başlayan grafikte günümüze kadar gelen süreçte internete girmede mobil telefon kullanım oranının yaklaşık olarak %50 oranında artış gösterdiği, tablet kullanımının ise iki katına ulaştığı öne çıkıyor. Buna karşılık kişisel bilgisayar kullanımı küçük düşüşler yaşayarak azalan bir trend sergiliyor.
İkinci Ekran Kullanımında Mobil Cihazların Yükselişi
Mobil cihazların hayatımızdaki yeri yadsınamaz bir gerçek. Peki ya TV izleme esnasında diğer cihazlara da bağlı kalmak anlamına gelen ikinci ekran kullanımı incelendiğinde, mobil cihazların kullanımı nasıl değişiyor? 2013’ten başlayan bu grafiğe bakıldığında ikinci ekran olarak mobil telefon ve tablet kullanımının yükselen bir trende sahip olduğu görülüyor. 2013 yılı başında TV izleme esnasında en çok kullanılan cihaz laptoplar (%62) iken 2015 yılı başında laptopların birinciliği mobil telefonlara kaptırdığı görülüyor. Aynı şekilde ikinci ekran kullanımında gözden düşmekte olan bir cihaz da pc’ler olarak görünüyor. Tablet kullanımı ise 2013’ün başında %17’lerde iken, 2015 yılı başında %28’e yükselmiş durumda.
Mobil Cihazlardan Ziyaret Edilen Siteler ve Uygulamalar
Bir önceki ay içinde mobil cihaz kullanııcılarının mobilden ziyaret ettikleri web siteleri ve uygulamalar spesifik olarak incelendiğinde listenin başında arama, eğlence-sosyal ve alışveriş kategorilerinin yer aldığı görülüyor. Buna göre ilk sırada yer alan Google’ı aktif internet kullanıcılarının %70’i mobil cihazlarından ziyaret ettiğini belirtmiş durumda. Ardından ise Youtube ve sosyal ağlar geliyor. Ayrıca e-ticaret siteleri de mobilden ziyaret edilen ilk on site arasına girmiş durumda olarak gözüküyor.
Finans ve Alışveriş Odaklı Mobil Davranışlar
Türkiye’deki aktif internet kullanıcısı kişilerin mobil cihazlardan gerçekleştirdikleri finans ve alışveriş odaklı davranışlarının başında internet bankacılığı kullanmak geliyor. Aktif internet kullanıcılarının yarısı mobilden internet bankacılığı kullandığını belirtiyor. Ardından ise %49’luk oran ile satın alma odaklı ürün araştırması yapmak ve %41’lik oran ile online ürün satın almak geliyor. Satın alım ve inceleme davranışları başı çekerken, mobil cihazları kişisel olarak satış gerçektirme amaçlı kullanmanın son sırada olduğu görülüyor.
Mobilden Bankacılık Ve Finansal Servislerin Kullanımı Artıyor
Mobilden gerçekleştirilen davranışlar arasında ilk sırada yer alan internet bankacılığı göz önünde bulundurduğumuzda, mobilden banka ve finansal servis kullanımının yıllara göre evrimine göz atmakta fayda var. Buna göre istikrarlı bir yükselişe sahip olduğu görülen mobilden banka ve finans hizmetleri kullanımı, 2013 yılı başında %20’lerde seyrederken 2015 yılı başında %30’u aşıyor.
*Global Web Index Araştırması: Türkiye dahil 32 farklı ülkede eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, her gün internete bağlanan ve günde 1 saatten fazla vakit geçiren aktif internet kullanıcısı 465.000’i aşkın katılımcıyı kapsıyor. Türkiye dataları 16-64 yaş arası aktif internet kullanıcısı 9452 kişiye yönelik gerçekleştirilen online anket sonuçlarına dayanıyor.