Türkiye’nin ve Dünyanın En Büyük Endişeleri Neler?
Ipsos’un Türkiye dahil 25 ülkede online olarak gerçekleştirdiği geniş çaplı araştırma Türkiye ve Dünyanın en büyük endişelerini sıraladı.
Buna göre dünyanın en çok endişelendiği ilk 5 konu; İşsizlik (%38), Finansal/Politik Yolsuzluklar (%33), Yoksulluk ve Sosyal Eşitsizlik (%33), Suç ve şiddet (%30) ve Sağlık (%22). Türkiye’nin en büyük 5 endişesi ise Terörizm (%76), Yoksulluk ve Sosyal Eşitsizlik (%30), İşsizlik (%26), Suç ve şiddet (%26) ve Finansal/Politik Yolsuzluklar (%26).
Türkiye’nin en büyük endişesi Terörizm (%76), Terörizm konusunda çok endişeli diğer iki ülke ise Fransa (%55) ve Israil (%45).
Türkiye’nin en büyük ikinci endişesi olan Yoksulluk ve Sosyal Eşitsizlik (%30) konusunda ise en çok endişelenen ülke Rusya olarak gözüküyor. Rusya’nın%57’si bu konuda endişeleniyor. Bunu %56 ile Macaristan izliyor.
Türkiye’nin 3. Sırada paylaştığı endişelerden biri İşsizlik (%26)… İşsizlik endişesini en yüksek yaşayan ülke ise %70 oranla İspanya… İspanya’yı %66 ile İtalya ve %58 ile Güney Afrika izliyor.
Türkiye’nin 3. Sırada endişelendiği konular arasında yer alan diğer konu ise Suç ve Şiddet (%26)… Bu konuda en büyük endişeyi Peru yaşıyor. Peruluların %74’ü Suç ve Şiddet konularında endişeliler. Peru’yu %60 ile Meksika, %56 ile Arjantin izliyor.
Türkiye’nin 3. Sırada endişelendiği konulardan bir diğeri ise Finansal ve Politik Yolsuzluklar. Bu konuda en endişeli ülke ise %67 ile Güney Afrika, onu %58 ile Marasitan ve %53 ile İspanya izliyor.
Ülkelere göre en çok endişe duyulan konuların haritasını aşağıdaki imajda inceleyebilirsiniz.
Araştırma Hakkında
Bu araştırma Ipsos Online Paneli üzerinden 25 ülkede toplam 18,014 bireyle gerçekleştirilmiştir. Bu ülkeler: Arjantin, Avustralya, Belçika, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, İngiltere, Almanya, Macaristan, Hindistan, Israil, İtalya, Japonya, Meksika, Peru, Polonya, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, İsveç, Türkiye ve ABD’dir.
Yaş aralığı Kanada, İsrail ve ABD’de 18 – 64, diğer ülkelerde ise 16 – 64’tür. Araştırma 26 Ağustos – 9 Eylül 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.
Her ülkeden yaklaşık 1000+ bireyle gerçekleştirilen araştırmada sadece şu ülkelerde 500+ kişiyle araştırma gerçekleştirilmiştir: Arjantin, Belçika, Macaristan, Hindistan, Israil, Meksika, Peru, Polonya, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, İsveç ve Türkiye.
Brezilya, Çin, Hindistan, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Türkiye diğer ülkelere kıyasla daha düşük internet erişim oranları olan ülkeler olduğundan dolayı, bu araştırma kapsamındaki örneklemler ulusal olarak temsiliyete sahip değildir. Bu ülkelerdeki temsiliyet, internete erişimi olan ve nispeten daha varlıklı bir kesim olarak nitelendirilebilir. Bu kesim, her hâlükârda bu ülkelerde toplumun önemli ve yükselen orta sınıfa ait bir kesimini oluşturmaktadır
Demografilerle dengeli olmak için ağırlıklandırma kullanılmıştır.
Bu global çalışma kapsamında toplam 17 adet olmak üzere tüm ülkelere aynı unsurlar soruldu.
Kaynak: IPSOS Araştırma Kütüphanesi