TV İzleme Alışkanlıklarımız Değişiyor
Vivaki Business Intelligence olarak Global Web Index Araştırması* verileri hazırladığımız ‘TV İzleme Alışkanlıklarımız Değişiyor’ raporumuzdan derlediğimiz bu çalışmada; Türkiye’de en güçlü mecra olmaya devam eden TV’nin teknolojinin gelişimi ile birlikte yaşadığı değişim inceleniyor. Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının farklılaşan TV izleme alışkanlıkları, çoklu ekran ve cihaz kullanımları yıllar bazında ve dünya ortalaması ile karşılaştırmalı olarak ele alınıyor.
Raporun tamamına Campaign Türkiye Dergisi Mart sayısından ulaşabilirsiniz.
Teknolojinin gelişimi ile birlikte izleyiciler TV karşısında ikinci ekranlarını kullanıyor, bununla birlikte TV izleme alışkanlıkları yeniden şekilleniyor.
Türkiye’de Çoklu Ekran Kullanımı
Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının TV izleme esnasında, kullandıkları diğer cihazlar incelendiğinde en büyük payın dizüstü bilgiyasarlara ait olduğu görülüyor. Yıl bazında yapılan karşılaştırma ise, multitaking sırasında kullanılan cihazlar arasında en fazla artışın tablet ve cep telefonuna ait olduğunu gösteriyor. 2011 yılında kullanıcıların %8’i TV izleme sırasında tablet kullanırken, 2013’te bu oran %23. Mobil telefonların TV izlerken kullanılma oranlarının ise 2011’de %36 iken, 2013’te %51’e ulaştığı görülüyor. Dünyada da dizüstü bilgisayarlar, multitasking cihazları arasında birinciliğini koruyor. Ardından ise %50’lik oran ile mobil telefonlar ve %27’lik oran ile masaüstü bilgisayarlar geliyor. Tablet kullanımı ise dünyada bir önceki seneye göre 2 katına ulaşmış durumda.
Tv İzlerken Konuşmayı Seviyoruz
Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının multitasking aktivitelerinin başında % 59’luk oran ile sohbet etmek geliyor. Kullanıcıların %54’ü TV izlerken diğer yandan internet üzerinden haberleri okuyor, %49’u ise oyun oynuyor. TV izleme sırasında, izlenen program ile ilgili görüş bildirme oranının %12’den %16’ya yükseldiği görülüyor. Aynı şekilde TV programının içeriği ile ilgili gerçekleştirilen interaktif aktivitelerin oranı 2012 yılında %8 iken, 2013’te bu oran %11’e ulaşmış durumda. Bu durum internet aktivitelerimizin de, tv içerikleri ile entegre olmuş şekilde gelişim gösterdiğinin kanıtı niteliğinde.
* Global Web Index Araştırması: Türkiye’nin de dahil olduğu, 36 ülkede 250.000′i aşkın katılımcıyla gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, “her gün bağlanan” internet kullanıcısını temsil etmektedir. Araştırmada, her gün internete bağlanan ve günde 1 saatten fazla vakit geçiren 16-64 yaş arası 6.370 kullanıcıya online anket yöntemi uygulanmakta ve 8 ana başlıkta yaklaşık 150 soru sorulmaktadır. Böylece, Türkiye’deki aktif internet kullanıcısının, online davranışları, tercihleri, ilgi alanları, motivasyon ve bariyerleri, sosyal medya davranışları, etkileme gücü ve fikir beyan etme sıklığı, biçimi ve platformları, markalardan beklentileri, online içerikle ilişkisileri, mobil&tablet kullanımları, vs. detaylı olarak incelenebilmektedir.