Web Davranışlarımızda İşlevselliğin Önemi Artıyor
Global Web Index Araştırması verilerinden yola çıkarak, Campaign dergisi için özel olarak hazırladığımız “Türkiye ve Dünyada Online Davranışlar 2012” raporunda, Türkiye’deki internet kullanıcılarının web, mobil ve sosyal medya davranışlarında, ayrıca markalarla ilgili gerçekleştirdikleri aktivitelerde gözlemlenen değişimler, 2011-2012 ile Türkiye ve dünya verileri karşılaştırılarak değerlendiriliyor.
Web Davranışlarımızda İşlevselliğin Önemi Artıyor
2012 yılı itibariyle en yoğun olarak artış gösteren web aktivitelerinin başında, fonksiyonel aktiviteler geliyor. Sosyal medya aktiviteleri ise genel olarak dünya ortalamasının üzerinde olmasına rağmen, artış hızını yitirmiş durumda. (Grafik: Fonksiyonel Aktiviteler)
2012, Türkiye’de Online Alışveriş ve Internet Bankacılığının Yılı
Geride bıraktığımız yılda gözlemlenen en önemli eğilim, internet üzerinden alışveriş yapmak ve internet bankacılığını kullanmak oldu. Türkiye’de internet bankacılığı kullanımı 2012 yılında göstermiş olduğu bu artışla birlikte dünya ortalamasının da üzerine çıktı. Internet üzerinden alışveriş de oldukça yüksek bir artış gösterek dünya ortalamasına yaklaştı. Bu ikilinin ardından en yüksek artışı gösteren diğer aktivite de, yine online alışveriş ile bağlantılı olarak, internet üzerinden bir ürünü veya markayı incelemek oldu. Her 2 kullanıcıdan 1’i de ürün veya markayı inceliyor; yapılan yorumları okuyor, görsellere bakıyor veya ürün videolarını izliyor.
2011’e göre 2012 yılında en büyük artışı gösteren web sitesi türleri, harita servisleri, alışveriş siteleri ve wikipedia tarzı online ansiklopediler. 2012 yılında en yüksek artışı gösteren site türlerinin ortak özelliği ise işlevsel bir özelliğe sahip olmaları. (Grafik: Web Sitesi Türleri)
Online alışverişin en öne çıkan trend olarak dikkat çektiği 2012 yılında alışveriş sitelerinin de yüksek bir artış sağladığı görülüyor. Alışveriş sitelerinin yanında dijital içerik sunan mağazaları da bu yılın trendleri arasında; Apple’ın da Türkiye’deki bu trendi göz önünde bulundururak iTunes Store’u Türkiye sınırları içinde kullanıma açtığı bir yıl oldu 2012.
“Türkiye ve Dünyada Online Davranışlar 2012” raporumuzdan diğer konu başlıklarını da önümüzdeki günlerde paylaşmaya devam edeceğiz. Bu yazı Campaign Türkiye Dergisi Ocak sayısında yayınlanmıştır.
* Global Web Index: Türkiye’nin de dahil olduğu, 36 ülkede 130.000′i aşkın katılımcıyla gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, “her gün bağlanan” internet kullanıcısını temsil etmektedir. Araştırmada, her gün internete bağlanan 16-64 yaş arası 2.350 kullanıcıya online anket yöntemi uygulanmakta ve 8 ana başlıkta yaklaşık 150 soru sorulmaktadır. Böylece, Türkiye’deki aktif internet kullanıcısının, online davranışları, tercihleri, ilgi alanları, motivasyon ve bariyerleri, sosyal medya davranışları, etkileme gücü ve fikir beyan etme sıklığı, biçimi ve platformları, markalardan beklentileri, online içerikle ilişkisileri, mobil&tablet kullanımları, vs. detaylı olarak incelenebilmektedir.
** Global Web Index Araştırması’na göre aktif internet kullanıcısı, internete her gün bağlanan kullanıcı olarak tanımlanmaktadır. Global Web Index Araştırması hakkında detaylı bilgi için SMG Türkiye Knowledge Ekibi’nden Ahmet Baş’a mail (ahmet.bas@smgturkey.com.tr) atabilir veya telefonla (+90 212 315 9999) ulaşabilirsiniz. ————————————————————————————————————————————————————