Y Kuşağı İş Hayatında Büyüklerinden Gerçekten Farklı Mı?
Y Kuşağı çalışanları genellikle takım ruhu olan ve hiyerarşik düzeni kabul etmekte zorlanan ve motive edici faktör olarak sadece maaşı görmeyen bunun yerine iş yerinde bir şeyleri başarma güdüsüyle motive olan çalışanlar olarak tarif edilir. Genellikle çizilen portre, kendinden yaşça büyük olanlardan sıyrılan ve bağlayıcılığını sağlamanın zor olduğu yönündedir.
Ipsos’un Edenred için, 15 ülkede, 3,500’ü 30 yaş altı olan toplam 14,400 çalışanla gerçekleştirdiği araştırma, genç çalışanların davranış ve beklentilerinin sanılanın aksine, oldukça sabit olduğunu gösteriyor. Büyüklerinden daha motive olan Y Kuşağı çalışanları için ideal şirkette olması gereken özellikler, kendilerinden daha deneyimli olan iş arkadaşlarının belirttikleri özelliklere oldukça benziyor. Şirketler için önemli olan konu ise her bir jenerasyona birbirinden farklı yaklaşmakla ilgili değil. Daha ziyade, gittikçe artarak dijitalleşen, yatay ve çoklu-görev odaklı bir ortamda, liderliğin zorluklarını global olarak tekrar düşünmek ve bunu yaparken de ülkelerin güçlü özgüllüklerini de işin içine katmak gerekiyor.
Aralarında Türkiye’nin de olduğu 15 ülkede gerçekleştirilen Ipsos-Edenred Araştırmasından çıkan bazı bulgular ise şöyle:
– Y Kuşağının %26’sı iş yerindeki motivasyonlarının zamanla arttığını belirtiyorlar, 30 yaş üstü çalışanlarda ise bu oran %15.
– 30 yaş altı çalışanların %57’si ideal şirketin, çaba göstermeyi ödüllendiren şirket olduğunu belirtiyor.
– Yine bu kuşağın %59’su yönetimlerin taahhütlerine uymalarını bekliyor.
Y Kuşağı Neden Diğerlerinden Farklı Değil
Y Kuşağı’nın %26’sı işyerindeki motivasyonlarının arttığını belirtiyor, buna karşın 30 yaş üstü çalışanların %15’i bu durumda diye belirtmiştik. 10 yıl öncesinin araştırmasına baktığımızda da aslında benzer bir sonuç görüyoruz. 10 yıl önceki araştırmada da genç çalışanların %27’sinin, yaşça büyük çalışanların ise %19’unun motivasyonun zamanla arttığı görülüyor.
Yöneticileriyle ilişkilerinde Y Kuşağı diğerlerinden farklı mı? Ipsos-Edenred araştırmasına göre beklentiler gerçekte birbirine çok yakın. Çalışanların yöneticilerinde öncelikli olarak görmek istediği özellikler: Dürüstlük (her iki yaş grubunda da %62), Adil Yaklaşım ( %61’e %62) ve Taahhütlerine Uyma Kapasitesi (%59’a %58)…
İşverenlerinden ne bekliyorlar?
Diğer tüm çalışanlar gibi, öncelikli beklentiler bireysel ve profesyonel gelişime odaklanmış durumda. İdeal şirketten beklentileri sorulduğunda, tüm çalışanlar, kendi katkılarının fark edilmesini ve gelişmelerine fırsat verilmesini beklediklerini iletiyorlar. Sonuçlara baktığımızda çabayı ödüllendirmek ilk sırada geliyor (%57 Y Kuşağı, %62 30 yaş üstü), bunu Gelişim Olanakları izliyor (%38’e %34). Çalışma koşulları çabanın ödüllendirilmesinin yarısı kadar önemli olarak görülüyor, daha az hiyerarşik bir organizasyon beklentisi ise en son sırada değerlendiriliyor.
Y Kuşağı için, şirketlerin karşılaştığı en büyük zorluklar şu şekilde sıralanıyor: Yetenek Yönetimi (sadakat %32), İnsani Yönlere Gösterilen Dikkat (iş-özel yaşam dengesine gösterilen saygı: %28, psikolojik riskler: %27) ve Değişim Yönetimi (%27), bu özellikler 30 yaş üstü çalışanlarca da önemli olarak belirtilmiş. Fakat Y Kuşağına özel bir çalışma bu jenerasyon için pek de öncelikli gözükmüyor, kuşaklararası yönetim %15 ile öncelikler arasında en son sırada yer alıyor.
Kaynak: IPSOS Araştırma Kütüphanesi