ZenithOptimedia: Yeni Teknolojiler Geleneksel Medyayı Geçti
ZenithOptimedia tarafından yayınlanan bir araştırma raporu, medya tüketiminin günlük 8 saat süresinin yıllardır değişmediğini ancak geleneksel medyaların yerini internetin aldığını ortaya çıkarttı.
Küresel çapta insanların çoğunluğu, ayık oldukları zamanın yarısından biraz daha fazlasını, yani yaklaşık 8 saatini bir şekilde medya tüketimine ayırıyor. 2014 yılına ait bu rakamlar, 2013 yılına göre medya tüketim günlük toplam süresinin yüzde 1,4 arttığını gösteriyor.
Bu artışın, daha doğrusu toplamda bu kadar uzun süreler boyunca medya tüketebilmemizin en büyük sorumlusu internet, ikinci en büyük sorumlusu ise internete her yerden ve her zaman ulaşabilmemizi sağlayan mobil teknolojiler.
2010 yılından beridir internette geçirdiğimiz zaman neredeyse iki katına çıktı. 2010 yılında 59,6 dakika internette geçirilirken 2014 yılında bu rakam 109,5 dakika oldu. Geleneksel medya tüketimi ise 402,2 dakikadan 375,8 dakikaya düştü. ZenithOptimedia internetin tüm medya tüketimi içerisindeki oranının şu andaki yüzde 22,6’dan, 2017 yılında yüzde 28,6’ya çıkacağını öngörüyor.
Geleneksel medyadaki düşüşler ise (outdoor reklamlar hariç) en çok gazetelerde, daha sonra da basılı dergilerde yaşandı. 2010’dan beri gazete okuma oranları yüzde 25,6 düşerken, dergi okuma oranları yüzde 19 düştü.
Aynı zaman diliminde televizyon seyretme oranlarında ise yüzde 6’lık bir düşüş gözlemlendi. Ancak bu düşüşe rağmen televizyon hala 183,9 dakika izlenme oranıyla en çok tüketilen medya türü olmayı sürdürüyor. İnternet ise 109,5 dakikada kalıyor.
ZenithOptimedia’dan Jonathan Barnard “dünya çapında insanlar ilgi edinmeye, eğlenmeye, birbirleri ile iletişim kurmaya ve yeni teknolojileri deneyimlemeye her zaman olduğundan daha açlar. Teknoloji aynı zamanda markaların tüketiciler ile iletişim kurmasına ve onlardan öğrenmesine de yarıyor. Öngörülebilen geleceğe kadar medya tüketiminin artacağını ve markaların tüketicileri ile ilişki kurmaları konusunda daha çok seçenekleri olacağını düşünüyoruz” dedi.
Kaynak: e-Ticaretmag