Yenidoğan Anne ve Babalarının Medya Tüketimi ve Reklamlara Bakışı
Starcom Mediavest Group Business Intelligence olarak TGI (Target Group Index)* verileri ile hazırladığımız bu çalışmada; Türkiye’de 1 yaşın altında çocuğu olan kadın ve erkeklerin bu yazıda adlandırdığımız hali ile yenidoğan anne ve babalarının medya tüketimleri, reklamlara ve markalara bakış açıları ele alınıyor. Bunun yanında en çok konuştukları konulara ve en çok tükettikleri mecra olan TV alışkanlıklarına da değiniliyor.
Yenidoğan Anne ve Babalarının En Gözde Mecrası TV
Türkiye’de 1 yaşından küçük çocuğu bulunan anne ve babaların demografik profilinde 25-34 yaş grubunun yoğunluğu dikkat çekiyor. Bu grupların çeşitli skalalarda medya tüketimleri incelendiğinde en gözde mecranın tüm Türkiye profili ile de paralel olarak TV olduğu görülüyor. Yenidoğan babalarını tüm Türkiye profilinden en çok ayrıştıran ve öne çıkaran mecra ise radyo olarak ortaya çıkıyor. Radyo dinleme oranının ortalama %14 olduğu Türkiye’de yenidoğan babaları hem ortalama üstü oran sergilerken hem de yenidoğan annelerinden yaklaşık iki kat daha fazla radyo dinlediklerini beyan ediyorlar.
Sinemaya gitme oranları ise hem yenidoğan anneleri hem de yenidoğan babaları için Türkiye ortalamasına göre en düşük değer sergileyen mecra olarak görülüyor. İnternete girme oranlarına bakıldığında ise yenidoğan annelerinin Türkiye ortalamasının oldukça altında kaldığı görülüyor. Yenidoğan babalarının %42’si ise haftada en az bir saat internete girdiğini beyan ediyor.
Yenidoğan Anneleri Günde 3,3 Saat TV İzliyor
Türkiye’deki yenidoğan anne ve babalarının mecra tüketimlerinde önemli yer teşkil eden TV’ye odaklanırsak Türkiye’nin günlük ortalama TV tüketim süresi 2,9 saat olarak ortaya çıkıyor. Yenidoğan anneleri bu sürede Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde seyrediyor. Annelerin günlük ortalama TV izleme süresi 3,3 saat iken, yenidoğan babalarının izleme süresi 2,6 saatte kalıyor. Anne ve babaların izledikleri program çeşitleri incelendiğinde anneler için ilk sırada aile dizileri gelirken, babalar için ise haberler ilk sırada. Anneler için Türkiye ortalamasından en çok farklılaşan program çeşitleri kadın, hobi ve çocuk programları olarak sıralanıyor.
Yenidoğan Annelerinin ve Babalarının Sohbet Gündeminde Neler Yer Alıyor?
Yenidoğan anne ve babalarının son 12 ay içinde hangi konularda birden çok farklı insanla konuştuğunu incelediğimiz bu grafiğe göre anneler kıyafet ve sağlıklı yaşam hakkında konuşurken, babalar araba ve politik konular hakkında konuşmuş. Anneler için ilk 5’te yer alan kategoriler arasında çocuk ürünleri (%16) de yer alırken, babaların çocuk özelinde çok sık konuşmadıkları ve bu oranın %6’da kaldığı ortaya çıkıyor.
Reklamlara ve Markalara Bakış Açıları
Anne ve babaların reklamlar, markalar ve satın alma kararları hakkında düşüncelerine değindiğimiz bu grafikte, belirtilen cümlelere herhangi bir düzeyde katılma (kesinlikle katılma ve katılma) oranları yer alıyor. Buna göre reklamlara bakış açıları incelendiğinde gazete ve dergi reklamlarının bu grupların dikkatini çekmediği görülüyor. Radyo tüketimi Türkiye ortalamasından yüksek olmasına rağmen yenidoğan babalarının radyo reklamlarından etkilenmediği ortaya çıkıyor. Sponsorlukların marka için prestij kaynağı olduğu fikri özellikle babalar tarafından daha fazla kabul ediliyor. TV izlerken reklamı görülen ürünleri internette arama davranışı annelerde babalara göre daha yaygın olarak görülüyor. Marka sadakatine sahip olduğu görülen yenidoğan anne ve babaları arasında annelerin reklamlarda oynayan ünlü kişilerden etkilenme potansiyeli daha yüksek olarak ortaya çıkıyor.
*TGI (Target Group Index) Araştırması: Türkiye’de her yıl 15 yaş üzeri 15.000 farklı katılımcı ile gerçekleştirilerek yaklaşık 41 milyon kişiyi temsil ediyor ve demografik profil, ürün-hizmet kullanımı, mecra tüketimi ve yaşam biçimleri hakkında veriler sunuyor.